Podlaskie przysmaki

Kolega kiedyś przyniósł do pracy i wszystkim posmakowało. A  że jest proste w wykonaniu i wymaga podstawowych, ogólnie dostępnych składników, obiecałam, że zrobię na obiad w stacji polarnej. A więc jest – babka ziemniaczana 🙂

Babkę ziemniaczaną, tradycyjną potrawę z Podlasia, robi się bardzo łatwo – główne składniki to ziemniaki, boczek i cebula. A jakie to dobre… Poniżej zdjęcie tuż przed podaniem na stół:

I oczywiście przepis:

Babka ziemniaczana

Składniki:
– 5-6 kg ziemniaków
– 0,5 kg boczku
– 2 duże cebule
– 2-3 jajka
– ok. 0,5l mleka
– 3 łyżki śmietany 18%
– sól, pieprz

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wodę z ziemniaków łyżką odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w
kosteczkę i podsmażyć razem z boczkiem. Do startych kartofli dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Do smaku dodać soli i
pieprzu. Wylać do blachy posmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Piec ok 1,5h w temperaturze 180 stopni.

U nas co prawda był to dodatek do obiadu, ale dla każdego z 12 polarników wystarczyło.

Serdeczne pozdrowienia dla Lesia i jego Mamy – „sprawców” babki ziemniaczanej 🙂

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.