Alczyki

Alczyki (traczyki lodowe) to chyba najliczniej występujące ptaki na Svalbardzie. Było je słychać kiedy przypłynęliśmy do Hornsundu prawie rok temu.

Na okres zimowy opuściły swoją kolonię nieopodal Stacji, żeby powrócić tutaj na wiosnę. Spędzają tu całe arktyczne lato, szukając miejsca do złożenia jaj, a potem wychowując młode.

Kilka dni temu wybrałem się z aparatem do ich kolonii. Pozwalają podejść do siebie na 5-10m, głośno okazując swoje niezadowolenie. Jak w pobliżu przelatuje mewa blada, wzbijają się w powietrze. Te, które nie zdążą stają się jej obiadem. Sama mewa jest tak duża, że potrafi połknąć alczyka w locie.

Część zdjęć pochodzi z tamtego roku, kiedy były już pisklęta.

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.